Warmtepompboilers


Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een lucht/water warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht, ruimtelucht of ventilatielucht om sanitair water op te warmen. Deze toestellen  zijn specifiek ontworpen om met hoog rendement hoge temperaturen van 50-60°C te bereiken. Het elektrisch verbruik ligt gemiddeld 2,5 keer lager dan bij een elektrische boiler!

Ze bestaan als vloermodel of wandmodel in verschillende capaciteiten, ook met het warmtepomp gedeelte geïntegreerd of afzonderlijk van de boiler.

Bij gebruik van buitenlucht wordt een verbinding met geïsoleerde kanalen gemaakt naar buiten voor aanzuig en afblaas van de buitenlucht.

Wanneer de warmtepompboiler in een ruimte wordt opgesteld wordt de warmte eruit onttrokken en kan lokaal een lagere temperatuur worden gecreëerd. Ideaal dus voor een koele berging of zolder. Het minimale ruimtevolume bedraagt 20m³.

Door de koppeling met een ventilatiesysteem C kan de warmte uit de afgevoerde lucht worden gerecupereerd. Gezien deze lucht op kamertemperatuur is werken deze systemen met een erg hoog rendement.

Wanneer is een warmtepompboiler interessant?

Door de hoge efficiëntie is een warmtepompboiler bijzonder interessant bij grote sanitaire verbruiken in gezinnen en bedrijven. Ze bestaan in verschillende volumes en uitvoeringen, specifiek voor iedere toepassing en kunnen nagenoeg alle elektrische boilers en oude boilerinstallaties vervangen.

Een warmtepompboiler maakt dat de opwarming van warmwater kan worden losgekoppeld van de bestaande verwarmingsinstallatie. Die kan dan ook buiten het stookseizoen worden stilgelegd wat het verbruik van de installatie verlaagd.

Bij zonnepanelen met overproductie of met een te laag eigenverbruik kan een warmtepompboiler met een slimme power to heat regeling goedkope elektrische stroom opslaan als warmte.